|
Aparat ... (hmmmm) |
|
|
Koszt zależy od rodzaju aparatu (taki z gumkami 0k.1400zł, samoligaturujący ok.2500zł, podobnie takie bardziej przezroczyste. Niestety, trzeba to załatwić w prywatnej poradni(jeżeli masz powyżej 12 lat) a tam każda wizyta kontrolna kosztuje(zależy od rodzaju aparatu i liczby łuków- za dwa łuki 250-300zł) Aparat wymaga dużej higieny(mycie zębów praktycznie po każdym posiłku), a także pewnych wyrzeczeń- nie powinno się spożywać twardych produktów. Jednak w przypadku wielu wad jest bardzo pożyteczny- nie tylko pod względem estetycznym. Przy niektórych wadach uszkodzeniu ulega szkliwo, zdarza się także ścieranie czubków koron. Pozdrawiam
Czas noszenia zależy od wady najczęściej to od roku do 2 lat, czasem trzech. (więcej...) |
|
|
pogląd ludzi o aparatach (Agniesia) |
|
|
Teraz aparaty są \\\'modnie\\\' jeszcze parę lat temu było się porównywanym do \\\'Aparatki\\\'lecz to się zmieniło, zapewniam że wszystko będzie Ok. Mnie też czeka zakładanie aparatu, ale myślę raczej o efekcie końcowym. Ale nie liczą się środki ale efekt końcowy :) (więcej...) |
|
|
aparaty ortodontyczne (Talhia) |
|
|
wczoraj byłam u ortodonty i rozmawiałam o swoim aparacie, zwykły kosztuje 1500zł, ten przezroczysty kosztuje 2200zł (: (więcej...) |
|
|
czy aparaty są skuteczne (Kania) |
|
|
Witam. Moja córka ma 10 lat i jej stałe dwójki są nieco odchylone do tyłu. Zasugerowano aparat. Ja mam jednak pytanie do wszystkich, którzy mają doświadczenia z aparatami. Czy aparaty umożliwiają wyleczenie w pełni danej wady zgryzu. Słyszałam, że czasami długotrwałe noszenie aparatu nic daje. (więcej...) |
|
|
strach (daga@@) |
|
|
za pare dni tez bede miec aparan i sie boje nie wiem ajk to bedzie czy aparat bedzie sprawial mi promlemy w mowie czy bedzie bolec??,moja wzda zgryzu jest tak straszna i to wlasnie dla tego jestem w stanie sie poswiecic, (więcej...) |